Scandlift på Bauma Shanghai 2018

Efter mitt första besök på Bauma Shanghai kan jag konstatera ett antal reflektioner. Av de ca 3300 utställare som tillsammans drog över 212 000 besökare för fyra mässdagar så händer det väldigt mycket i Kina. Det är nionde gången mässan anordnas i landet och denna gång med över 13% ökning och så kommer det fortsätta ett bra tag framöver i det stora landet. Även om alla de stora internationella aktörerna är representerade är tyngdpunkten på den inhemska marknaden med ca 70% Kinesiska utställare som verkar ha obegränsat med resurser och med en exploderande egen marknad.

Bauma, Shanghai, Ceremony Bauma Shanghai

I Kina 2018 tillverkas det ca 80 000 liftar och experterna spår att det krävs ca 1 miljon enheter tillverkade årligen runt 2025 för att klara landets tillväxt och byggnationsplaner. Därför är det inte konstigt att Kina har idag 107 inhemska lifttillverkare av varierande kvalitet och känsla för att kopiera internationella aktörer. Det finns de riktigt stora såsom ex DingLi med över 22 000 tillverkade enheter under 2018 i fullt automatiserade fabriker ned till de som försöker kopiera både färg, funktion och säljmaterial med blandad framgång och med lågt pris som enda USP i försäljningen.

Detta visades tydligt när både jag och en högre chef på Genie gick ”fel” dvs rakt in i en annan monter som såg exakt ut som Genie. Märket hade samma färger, modellbeteckningar och typsnitt som originalet fast ett inhemskt namn som vi inte kunde utläsa förrän vi stod i montern.

 

Årets stora trend är batteridrift och även om de flesta sparar lite på krutet till München för att presentera sina nya släpp kunde vi se viss

a nyheter. Genie visade upp sin nya GS1330, en smart och kompakt saxlift med ca 5,80 i arbetshöjd som med stor sannolikhet kommer bli ett mycket populärt komplement till de större modellerna i samma serie. Liften kommer att finnas för leverans efter Münchenmässan men redan nu har vi börjat ta beställningar av kunder som vill säkerställa snabb leverans.

Nästa tillfälle är 24-27 november 2020 och det ska bli extremt spännande att se vilka stora framsteg som gjorts till dess inom den Kinesiska tillverkningen.